prev
Brigády

Brigády

Maturanti, koniec školy sa blíži. Viete, aké máte možnosti?

next

BRIGÁDY-KOŠICE

phone 0914 343 409Ut, Štv: 8:00-16:30
proplusco, koronavirus, pracovne miesta, rusko
Vplyv koronavírusu: Pracovné miesta, ktoré vzniknú a zaniknú
Týka sa to aj vášho zamestnania? 
publisher
Tím Proplusco
30.7.2020
4 min. čítania

Koronavírus zmenil trh práce takmer cez noc.  Globálny problém vážne ovplyvnil ekonomiku a istotu zamestnania.  Táto situácia bude mať dlhotrvajúci vplyv aj na personalistiku. Z tejto nepríjemnej pandémie však môžu niektoré odvetvia, spoločnosti a pracovníci prosperovať. Bohužiaľ, budeme tiež svedkami vážnych problémov v niektorých odvetviach. Ľudia v týchto oblastiach prídu o prácu a budú mať mimoriadne ťažkosti pri hľadaní novej.


Vláda nám nariadila zostať doma v karanténe, aby sme zabránili šíreniu koronavírusu.  Spoločnosti požiadali svojich zamestnancov, aby pracovali z domu.  Veľké stretnutia ľudí boli zakázané. Kvôli obmedzeniam a strachu, ľudia necestujú, nelietajú, nechodia sa von stravovať, nenocujú v hoteloch ani sa nezúčastňujú koncertov a športových podujatí.  Tieto súčasné trendy budú pokračovať aj po prvotnej porážke vírusu.

 

Tu je zoznam zasiahnutých a ovplyvnených pracovných miest:

Profitovať zo situácie budú online spoločnosti, ktoré sa nespoliehajú na kamenné obchody, poskytovatelia zdravotnej starostlivosti, obchodné reťazce - najmä tie, ktoré majú silnú online podporu, farmaceutické spoločnosti, ktoré pracujú na liečení chorôb, technologické spoločnosti a služby, ako sú napr.  Zoom, ktorý sa stará o ľudí pracujúcich z domu.

 

Obrovské globálne korporácie s obrovským množstvom peňazí na svojich účtoch, ako sú Amazon, Google, Apple, Microsoft a Netflix, budú mať možnosti a prostriedky na prekonanie tejto neočakávanej nákazy.

 

Ľudia pracujúci v týchto oblastiach môžu nájsť voľné  pracovné miesta z dôvodu vysokého dopytu po zamestnancoch. Napríklad Amazon najíma 100 000 pracovníkov kvôli obrovskému dopytu.  Pretože ľudia pracujú z domu a nie sú schopní alebo ochotní podnikať z domu, Amazon je prirodzenou voľbou pre nakupovanie. Zisk Amazonu predstavuje stratu pre malých a stredných maloobchodníkov.

 

Obchodné domy, nákupné strediská a špecializovaní maloobchodníci prídu o príjem a prácu, pretože ľudia nesmeli opúšťať svoje domovy.  Veľkí maloobchodníci, ako sú napríklad Macy’s oznámili, že zatvárajú svoje obchody. To spôsobí stratu zamestnania veľkému počtu maloobchodných pracovníkov.

 

Existuje mnoho ďalších sektorov, v ktorých sa bude počet miest masívne znižovať.  Spoločnosti z oblasti cestovného ruchu, hotelov, leteckých spoločností, športových podujatí, koncertov a reštaurácií budú mať existenčné problémy. Spoločnosti zakázali služobné cesty. Rodiny sa boja lietať kvôli strachu z nákazy.  Po tom, čo sme videli, sa ešte väčšina ľudí nebude zúčastňovať ani zaoceánskych plavieb.

 

Nasledovať bude reťazová reakcia. Na letecké spoločnosti, výrobcov lietadiel a ich dodávateľov, letoviská, hotely, reštaurácie, športové podujatia, výletné lode, konferencie a hudobné koncerty to bude mať mimoriadne negatívny vplyv.  S náhlym pozastavením príjmu  budú spoločnosti v týchto oblastiach nútené znižovať počet svojich zamestnancov alebo radikálne znižovať počet hodín práce.  Mnoho firiem to nemusí prežiť a budú musieť zavrieť. Veľké problémy majú taktiež výrobcovia automobilov. Automobilky nebežia na plné obrátky pretože po automobiloch jednoducho nie je dopyt. To isté platí pre reality. V momentálnej situácii málokto hľadá nové bývanie a keď aj, predávajúci sa boja púšťať domov potenciálnych kupcov pre strach z nákazy.

Obrázok článku
Mohlo by vás zaujímať
proplusco, koronavirus, pracovne miesta, rusko
Vplyv koronavírusu: Pracovné miesta, ktoré vzniknú a zaniknú
Brigády
3.7.2020
4 min. čitania
Týka sa to aj vášho zamestnania? 
Čítať viac
Maturant promócie rodičia
Maturanti, koniec školy sa blíži. Viete, aké máte možnosti?
Brigády
24.5.2019
2 min. čitania
Čo robiť po maturitách? Hľadať prácu, alebo nie?
Čítať viac
composeKontaktné údaje
PROPLUSCO spol . s r . o .
Krivá 23, 2. poschodie, 040 01 Košice
Vedúci pobočky, Tel .: 0914 343 409
Email: kosice@proplusco.sk
Ponuka brigád, Tel .: 0911 966 544
Ponuka práce na TPP,
Tel .: 0911 966 544

composeOtváracie hodiny